teippaajapro.com

Parhaat suomalaiset elokuvat

Arkajalat – seikkailuleffa taipuu myös peliksi

Arkajalat-elokuva tempaa katsojan mukaan hauskaan seikkailuun. Elokuvan kaupungin asukkaita uhkaa pakkomuutto, kun heidän talojensa tilalle aiotaan rakentaa golfkenttä. Kun kaupungin nuoriso löytää erään talon ullakolta aarrekartan, he keksivät, että aarteen avulla olisi mahdollista pelastaa koko kotikaupunki. Joukkio, joka saa nimen Goonies, Arkajalat, lähtee ikimuistoiseen aarrejahtiin. Kaverukset saavat vastaansa rikollisperhe Fratellin ja selvittyään merirosvon asettamista ansoista he pelastavat kotinsa.

Arkajalat-elokuva on yhtä aikaa kevyt ja hilpeä, mutta myös sopivan kammottava. Se on täynnä vauhtia ja yllättäviä käänteitä, joita aiheeseen sopiva musiikki ja erilaiset efektit lisäävät. Hienosti toteutettu ja hyvin aikaa kestänyt elokuva ilmestyi vuonna 1985. Elokuva oli aikanaan hyvin suosittu etenkin nuorison keskuudessa. Nykyään se vetoaa edelleen 80-luvulla nuoruuttaan viettäneisiin. Toisaalta myös tämän päivän nuoret voivat samaistua elokuvan roolihahmojen elämään.

Arkajalkojen jalanjäljissä

Arkajalkojen henkilöhahmot on luotu niin, että jokainen katsoja löytää yhtymäkohtia omaan itseensä. Etenkin nuoret näyttelijät ovat hyvin samaistuttavia monipuolisissa rooleissaan. Elokuvan näyttelijäkaarti koostuu aikansa uusista lupaavista lapsinäyttelijöistä kuten, Corey Feldman ja Sean Astin. Muita elokuvan tunnetuimpia näyttelijöitä ovat Josh Brolin ja Joe Pantoliano. Elokuvan huippulahjakas tekijätiimi on luonut leffan, joka yhdistää taidokkaasti komedian ja nuorisojännärin elementit hienoksi ajankuvaksi 80-luvusta.

  • Steven Spielbergin alkuperäistarina
  • Käsikirjoittaja Chris Columbus
  • Ohjaaja Richard Donner

Arkajalat-elokuvan innoittamana on kehitetty myös kolikkopeli, The Goonies, joka vie pelaajan mukaansa aarrejahtiin. Peliin on saatu hyvin kiteytettyä elokuvasta tuttu seikkailufiilis. Pelissä pyritään elokuvan tavoin löytämään merirosvon aarre, jonka avulla kaupunki voidaan saada pelastetuksi. Matkan aikana yritetään paeta Fratellin rikollisjoukkoa ja päästä merirosvolaivaan. Äänimaailma on seikkailupelille sopivan dramaattinen ja jännittävä. Yhdessä erilaisten videopätkien kanssa se luo aarrejahtiin sopivan tunnelman.

Jännittävä aarrejahti nostalgianälkään

Arkajalat on reipas ja energinen elokuva, joka vie aikuisen katsojan takaisin lapsuuden seikkailuihin. Leffa toimii vielä vuosienkin jälkeen ja sen innoittama kolikkopeli on erityisen kiinnostava juuri sen nostalgisesta näkökulmasta. Etenkin Arkajalat-elokuvan nähneitä kiehtoo pelissä sen yhtymäkohdat elokuvaan, sekä autenttiset videopätkät itse leffasta. Kolikkopelissä tarinan kulku käy hyvin selväksi, mutta myös itse elokuva kannattaa katsoa. Se kestää kyllä useammankin katselukerran.