teippaajapro.com

Parhaat suomalaiset elokuvat

Elokuvateollisuus bisnesnäkökulmasta

Elokuvat ovat eräs taiteen ala, mutta myös bisnestä ja teollisuutta. Enemmän kuin missään muussa taiteessa, täytyy elokuvien tekemisen olla kannattavaa. Tähän on syynä valtavat määrät aikaa ja rahaa, joita elokuvien tekemiseen ja levittämiseen kuluu. Mihin raha oikein menee? Elokuvan tekeminen on pitkä prosessi, ja kuvaaminen on vain yksi osa-alue. Elokuva saa alkunsa paljon aikaisemmin.

Jokainen elokuva saa alkunsa ideasta. Idea voi tulla tuottajalta tai käsikirjoittajalta, joskus jopa rahoittajalta. Ideaa lähdetään työstämään tarinaksi ja katsotaan, onko siinä aineksia elokuvaksi. Jos on, siitä tilataan käsikirjoitus, josta yleensä tehdään lukuisia versioita. Samalla haetaan ohjaajaa ja henkilökuntaa elokuvan kuvaamiseksi. Sitten elokuva leikataan, jatkokäsitellään ja laitetaan levitykseen. Kaikkeen tähän tarvitaan rahaa.

Miten rahoittaa oma elokuvansa?

Kaikki ylläoleva kuulostaa yksinkertaiselta, mutta käytännössä vie vuosikausia aikaa ja runsaasti rahaa. Jos itsellä on erinomainen leffa-idea, on yksi mahdollisuus lähteä tekemään sitä itse, pienellä budjetilla. Näin tehtiin esimerkiksi The Blair Witch Project, josta tuli maailmanlaajuinen hitti. Pääasia on, että idea on sellainen, josta olet itse innostunut. Löydä unelma-ammattisi tekemällä sitä, mikä sinua kiinnostaa.

Eräs viime aikoina suosituksi noussut tapa saada rahoitusta projektilleen on joukkorahoitus. Se on maailmalla toistaiseksi tunnetumpi ilmiö kuin Suomessa, vaikka moni suomalainen tunteekin esimerkiksi Kickstarterin. Suurin suomalainen joukkorahoituspalvelu on Mesenaatti.me, joka perustettiin vuonna 2013. Sivusto ei suinkaan ole vain elokuvantekijöille ja taiteilijoille, vaan rahoitusta voi hakea myös esimerkiksi koirien uimalalle tai ruoka-apuun Romanian lapsille.

Muita vaihtoehtoja kuin perinteinen leffa

Viime vuosina erilaiset striimauspalvelut ovat tulleet rytinällä kilpailemaan elokuvien katsojista. Perinteisessä elokuvateollisuudessa, jota edustaa ennen kaikkea Hollywood, pyritään tekemään elokuvia varman päälle, sillä kyseessä ovat miljoonat, elleivät miljardit dollarit. Tämän vuoksi ensi-iltaviikonlopun katsojamäärät ovat kriittiset, sillä niiden katsotaan ennustavan elokuvan kokonaisyleisömääriä, jotka taas määrittelevät elokuvan tuoton. Striimauspalveluiden ei kuitenkaan tarvitse ole huolissaan tällaisista asioista.

Striimauspalveluilla, kuten Netflix, Amazon ja Hulu, on käytössään kuukausittainen tilausmaksu, joka tuo tasaista tuloa yrityksille. Koska nämä palvelut ovat yhä suositumpia, myös kovan luokan tekijät ovat kiinnostuneita luomaan niille sisältöä, mikä taas tuo enemmän katsojia. Internet kokonaisuudessaan on hieno levitysalusta elokuvantekijälle, sillä sellaiset palvelut kuin Vimeo ja YouTube takaavat oman luomuksen pääsevän myös muiden nähtäväksi.