teippaajapro.com

Parhaat suomalaiset elokuvat

Oscar-gaalan dokumenttielokuvat 2015

Oscar-gaala on elokuvafanien vuosittainen lempitapahtuma. Parhaimmista parhaat palkitaan Oscarilla — ainakin yleensä, vaikka Leonardo DiCaprio ei olekaan vielä vienyt pystiä kotiinsa. Dokumenttien kategoriassa Academy on useasti saanut ankaraa vastustusta valitessaan ehdokkaiksi vain yleisön suosimat elokuvat, mutta tänä vuonna voittaja onkin kenties valittu sydämen sijaan aivoilla.

Parhaan dokumentin palkinnon voitti CitizenFour (2014), joka on Laura Poitraisin ohjaama elokuva Edward Snowdenista ja National Security Agency -skandaalista. Ehdokkaina CitizenFourin lisäksi olivat Finding Vivian Maier, Last Days in Vietnam, The Salt of the Earth, ja Virunga.

Menikö voitto oikeaan osoitteeseen?

The Guardianin artikkelin mukaan The Salt of the Earth olisi ansainnut voiton ennen CitizenFouria. On totta, että The Salt of the Earth on kenties visuaalisesti hieman viimeistellympi, mutta kukapa ei pitäisi hiomattomista timanteista — toisin sanoen CitizenFourista. Elokuva on kuvattu cinéma vérité -tyylillä, mikä tarkoittaa, että kameran liikkeet ja kuvaus on laajalti improvisoitua eikä kertojan ääntä ole lisätty lopuksi elokuvaan. Kuvaustyylin tarkoitus on näyttää asiat niin kuin ne aidosti ovat.

Tämän lisäksi myös CitizenFourin tarina on kuin hiomaton timantti. Poitrais, Ewen MacAskill ja Glenn Greenwald matkustivat Hong Kongiin kuvaamaan Edward Snowdenia hänen hotellihuoneessansa, jossa Snowden paljasti erittäin salaisia dokumentteja vierailijoille. Toinen tapaaminen tapahtui Moskovassa, jonne Snowdenin täytyi paeta rikoksiaan. Jännittävää

Next post »