teippaajapro.com

Parhaat suomalaiset elokuvat

Parhaat suomalaiset elokuvat

Suomalainen elokuvatuotanto on ottanut siivet alleen ja menestynyt myös ulkomailla. Muun muassa Aki Kaurismäen elokuva Mies vailla menneisyyttä (2002) oli Oscar-ehdokkaana vuonna 2003, ja samana vuonna elokuva voitti Cannesin elokuvafestivaaleilla Grand Prix -palkinnon. Monet eivät kuitenkaan välttämättä tiedä, mitkä suomalaiset elokuvat ovat katsomisen väärtejä. Tämä artikkeli käsittelee muutamaa kriitikoiden suosimaa (vanhaa) suomalaista elokuvaa.

Vaikka Mies vailla menneisyyttä olikin aikanaan menestys ulkomailla, Ylen nettisivuilta löytyvän listan mukaan Aki Kaurismäen elokuva Kauas pilvet karkaavat (1996) on saanut kriitikoilta korkeammat arvostelut. Elokuva on osa Kaurismäen Suomi-trilogiaa Mies vailla menneisyyttä ja Laitakaupungin valot -elokuvien kanssa.

Kaurismäen elokuvat ovat kuvauksellisesti sekä vuoropuhelullisesti minimalistisia. Ne edustavat myös arthouse-genreä, mikä saattaa selittää niiden suhteellisen vaatimattoman lipunmyyntimenestyksen Suomessa ja ulkomailla. Akin elokuvat ovat kuitenkin ehdottomasti Suomen elokuvatuotannon parhaimmistoa!

Korkeimmalla korokkeella Komisario Palmu

Ylen arvostelussa ykkössijan otti Matti Kassilan ohjaama Komisario Palmun erehdys (1960). Kyseinen teos perustuu suomalaisen kirjailijan, Mika Waltarin, samannimiseen rikosromaaniin. Komisario Palmu -romaaneista kuvattiin neljä elokuvaa, joista Komisario Palmun erehdys oli ensimmäinen. Matti Kassilan pitkän uran aikana hänet on palkittu muun muassa monilla Jussi-palkinnoilla sekä arvostetuilla ehdokkuuksilla.

Kriitikot Ylen sivuston artikkelissa ovat nostalgisesti äänestäneet pääosin vanhoja elokuvia: ainoastaan kaksi elokuvaa listan kärkipäässä oltiin julkaistu 2000-luvulla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Suomessa enää tehtäisi hyviä elokuvia!