teippaajapro.com

Parhaat suomalaiset elokuvat

Työllistyminen elokuva-alalla

Mikäpä olisikaan yhtä suosittu unelma-ammatti kuin elokuvanäyttelijä? Kun lapsilta kysytään mitä he haluavat tehdä isona, on näyttelijä usein poliisin, palomiehen, lääkärin ja autokuskin mukana unelma-ammattien listalla. Näyttelemiseen ajatellaankin liittyvän paljon glamouria, eikä tämä olekaan mitenkään perusteeton näkemys.

Näyttelijän työ

Suomessa tie elokuva- ja teatterinäyttelijäksi on kuitenkin melko pitkä ja kivinen. Ovet esimerkiksi Teatterikorkeakouluun avautuvat vain harvoille ja valituille. On kuitenkin huippunäyttelijöitä, jotka eivät ole opiskelleet teatterialaa akateemisella tasolla, vaan ovat ikään kuin ”livahtaneet” mukaan näyttelemiseen muuta kautta. Hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi muusikko / basisti Silu Seppälä, joka tunnetaan alunperin mm. Sleepy Sleepers -yhtyeestä. Aki Kaurismäki, itsekin hyvä esimerkki elokuva-alalla itse itsensä työllistäneestä liikemiehestä, kuitenkin huomasi Silun näyttelijänlahjat. Tämä onkin näytellyt useissa Kaurismäen klassikkoelokuvissa. Vastaavalla tavalla ovat näyttelijöiksi päätyneet esimerkiksi Sakari Kuosmanen, Martti Syrjä (Eppu Normaali), Mikko Kivinen (Lapinlahden Linnut) ja monet muut.

Yrittäjänä elokuva-alalla

Eräs yhdistävä tekijä ilman erityisiä näyttelijänopintoja alalle siirtyneiden keskuudessa on oma aktiivinen toiminta ja usein myös oma liikeyritys. Elokuva-alalla toimivan oman yrityksen avulla voi taiteilija keskittyä vahvimpaan osaamisalueeseensa. Yrityksen perustaminen ei toki ole ilmaista, mutta esimerkiksi markkinointikuluja voi aloitteleva elokuva-alan yrittäjä yrittää karsia esimerkiksi mainostamalla viisaammin. Liikelahjat ovat myös tärkeä osa yrityksen toimintaa ja suhteiden kehittämistä. Elokuva-alalla erityisesti suhteiden luominen onkin elintärkeää menestyksen kannalta.

Monipuolisia työtehtäviä

Elokuva-ala on hyvin moninainen ja näyttelemisen lisäksi siihen liittyy kiinteästi muun muassa tuottaminen, käsikirjoittaminen, ohjaaminen, editointi, markkinointi- ja PR-työ sekä erilainen promootio ja lobbaaminen. Kyseessä on suuri viihteen ala ja monet elokuva-alan ammattilaiset ovatkin aloittaneet näyttelemällä, mutta varsinainen leipäpuu ja ura on löytynytkin myöhemmin esimerkiksi ohjaamisen tai tuottamisen parista.

Juuri esimerkiksi elokuvatuotanto toimiikin usein oman yrityksen kautta. Elokuvan tuotantoprosessissa liikkuu Suomessakin suuria rahasummia ja kaupallinen liiketoiminta eri yritysten välillä on myös usein taloudellisesti järkevin tapa tehdä elokuvia. Elokuva-alalla voi siis työllistyä jos on oma-aloitteinen ja omaa vahvan liikeidean. Hyvillä palveluille ja ideoille löytyy aina kysyntää, olipa kyse sitten elokuva-alasta tai jostakin muusta alasta. Aki Kaurismäen tapainen suosio ei ehkä ole enää helppoa saavuttaa, mutta ei se mahdotontakaan ole.

« Previous post